Sådan kan du få espaliervægge i din have

Artikler

Er du en af dem, der går meget op sin have eller ønsker en flot og præsentabel have? Måske én hvis pragt er med til at vende forbipasserendes hoveder? Det kan også være at du savner en lidt mere frodig have, hvor du derfor på udkig efter et grønt pust til havens flora?

En nøgen have eller lettere grøn, giver for det meste ikke et varmt eller spændende udtryk, men derimod et goldt og minimalistisk udtryk. Der kan være mange måder til, hvordan du kan gøre din have lidt mere livlig. I langt de fleste tilfælde afhænger det af din haves størrelse og andet inventar, særligt hvis du ønsker synergi og en rød tråd med resten af havens beplantning.

Flere veje til edens have

Når du skal begynde dit haveprojekt, kan det anbefales at lave overblik over, hvad du kunne tænke dig at have, samt hvor i haven du ønsker mere grønt. Er der tale om noget ekstra afskærmning til dit stakit eller andet havehegn, kan det være en fordel at plante buske, frugttræer og lignende. De kan nemlig give din have mere liv, men samtidigt også være om dit privatliv.

En anden mulighed som du kan gøre brug af, er at lave espalier vægge rundt omkring i haven. En espaliervæg kan forstås som en form for plantegitter, hvor du kan lade slyngplanter, klatreplanter og eventuelt frugttræer gro op af. De kan give den nøgne væg, en grøn beklædning og kan samtidigt fungere som en form for grønafskærmning. En espaliervæg kan laves ved hjælp af hegnsfag af træ eller rionet, hvilken en afhænger af hvad du foretrækker.

Træ eller rionet?

Forskellen med rionet og træ er dybest det materiale, som de er fremstillet af. Træ kan give et mere naturligt udtryk til haven, men træ kræver til gengæld løbende vedligeholdelse, hvis det ikke skal rådne eller blive ødelagt.

Rionet er kendt som armeringstråd og bruges i bygningskonstruktion, men er i løbet af årene blevet et populært valg til opsætning af espaliervægge. Dette skyldes at rionet i modsætning til træ er fremstillet af galvaniseret og/eller pulverlakeret ståltråd, hvilket betyder at det har et minimal behov for vedligehold. Rionet kan derfor være den oplagte løsning, for dig som ikke ønsker at bruge mange timer på løbende vedligehold.

Når det kommer til, hvad du gerne vil have plantet på dine kommende espaliervægge, kan det anbefales at du undersøger forskellige leverandører, da disse oftest har billeder, som du kan bruge til at hente inspiration. Herudover kan det også være en god idé at søge rundt på nettet i form af billeder, samt undersøge de forskellige muligheder der er inden for hver type af beplantning. På den måde kan du få den espaliervæg, som du ønsker dig.